فضولات حیوانی
زباله های کشاورزی
زباله های شهری
شما می توانید از هر مورد که در دسترس دارید استفاده نمایید
راه اندازی:
1- کف سازی در گام نخست راه اندازی کارگاه، یک کف مناسب برای محل تولید کمپوست تهیه می کنید. البته در این ارتباط حتما توجه داشته باشید که اولا، جنس کف، برای کرم ها غیرقابل نفوذ باشد و دوم آنکه، جنس کف، باعث تجمع آب و از بین رفتن کرم ها نشود.
2 ـ شیاربندی در یک طرف و در جهت شیب، یک شیار سرتاسری بکشید تا آب از این طریق به بیرون منتقل شود و لجن در بیرون؛ مثلا در یک چاه جمع شود. آب به هیچ وجه نباید در محیط بماند، چون کرم اصولا، موجودی خاکزی است نه آبزی.
3 ـ تل بندیبه پشته کود، تل می گویند. بعد از اینکه مرحله کف سازی و شیاربندی را انجام دادید، کود یا هر ماده مجاز دیگری، را کف تل ریخته و بعد نزدیک به 10 سانتی متر کود حیوانی بریزید و سپس دوباره زباله مورد نظر را به تنهایی یا به صورت مخلوط با کود حیوانی روی تل ریخته و آن را تکمیل کنید.
4 ـ لجن کش کردن
دمای محیط باید 22 درجه و رطوبت بین 60 تا 70 درصد باشد. برای اندازه گیری رطوبت، یک مقدار از بستر را در دست گرفته و فشار دهید. آبی که از آن بین انگشت هایتان خارج می شود، نه به صورت شرشر باشد و نه قطره قطره، به این مرحله لجن کش کردن می گویند.
5 ـ خرید کرم
حیاتی ترین مرحله در تولید ورمی کمپوست، این مرحله است. زمان خرید کرم باید از فروشنده به ازای هر کیلوگرم، مقداری «کوکون» بگیرید، چون این کوکون ها ظرف دو تا سه هفته، به تعدادی کرم تبدیل می شوند. معمولا هر کرم بالغ، هر سه روز، یک کوکون ایجاد می کند که بعد از 23 روز، هر کدام از این کوکون ها، یک تا سه نوزاد کرم تولید می کنند. البته زنده ماندن این همه نوزاد نیاز به مهارت دارد. در زمان خرید، باید مقداری بستر هم تهیه کنید تا کرم مدتی در آن زندگی کند، چون مدتی طول می کشد تا کرم با محیط جدید ارتباط برقرار کند. معمولا به ازای هر تن زباله، سه تا چهار کیلوگرم کرم نیاز است.
6 ـ مراقبتبعد از تزریق کرم، کارها آسان تر از قبل پیش می رود.
7 ـ برداشت کرم و ورمی کمپوست
معمولا بعد از سه هفته، تل های ورمی کمپوست آماده برداشت هستند.
مزایا :ورمی کمپوست نسبت به کمپوست معمولی، برتری هایی دارد که به اندازه کافی شناخته شده نیست. اینها را بدانید تا در بازاریابی، حرفی برای گفتن داشته باشید.
• آن را بیشتر از کمپوست های معمولی در خاک نگاه می دارد.
• خاک غنی شده با آن، مواد اضافه ای فراهم می کند که معمولا در کودهای شیمیایی یافت نمی شود.
• کربن آبی موجود در آن، عناصر غذایی را به آرامی و به صورت یکنواخت در سیستم رشد گیاهی آزاد کرده و باعث می شود گیاه آنها را به راحتی جذب کند. علاوه بر این، سرعت رشد محصولات را بالا می برد.
• مدفوع کرم، میکروب های بیمار ی زا ندارد. مواد لعابی که از کرم ها دفع می شود حاوی نیتروژن است که یک عنصر غذایی مهم برای گیاهان محسوب می شود. این لعاب چسبناک باعث پیوند ذرات خاک و تشکیل خاکدانه می شود.
• تولید ورمی کمپوست، ساده ترین روش در بازیافت زباله های مواد غذایی است کرم های خاکی می توانند از انواع زباله های غذایی، باغچه ای، کاغذ و مقوا تغذیه کنند.
اصول تولید ورمی کمپوست
در نظر گرفتن فضا برای تولید
اولین مطلب در تولید هر محصولی فضای تولید است . برای تولید ورمی کمپوست می بایست فضایی را تهیه نمود که دارای شرایط مناسبی همچون : در دسترس بودن منابع آب و برق ، نزدیکی به مراکز مصرف ، نزدیکی به مراکز تهیه مواد خام ، دارا بودن شرایط گسترش ، اخصاص فضای مناسب برای بسته بندی و محل اداری (دفتر)
آماده سازی فضا
الف ) کف
شیب دهی کف یکی از مهمترین عواملی است که تولید کنندگان را به کف سازی ترقیب می کند . شیب مد نظر باید تا حدی باشد که پس آب خروجی از بسترهایتان را از محیط تولید خارج کند . این شیب به صورت تقریبی 10 درجه در نظر گرفته می شود
کف بستر یکی از مهمترین عوامل موفقیت در تولید ورمی کمپوست است . از جمله ی این کفپوش ها می توان به سیمان ، آسفالت ، چوب ، پلاستیک ، مش و … اشاره کرد که به تناسب محیط کار ، آب و هوا و … قابل پیش نهاد است
نکته : در برخی از سایت های تولیدی مانند سایت اردبیل ، سیستم طبقه بندی با استفاد ه از مِش انجام شده است که از برخی نظر ها مانند افزایش وسعت کار با استفاده از ارتفاع محیط مناسب به نظر می رسد ولی از نظر جمع آوری پس آب ، جمع آوری کود تولیدی نیازمند تمهیداتی می باشد
ب) مسقف کردن
داشتن سقف یا نداشتن آن ضرورتی است که به خود تولید کننده مرتبت می باشد . عواملی همچون استطاعت مالی ، هدف تولید ، شرایط محیطی و … از جمله عوامل موثر در تصمیم تولید کننده است . به طور مثال در مناطقی مانند یزد ، سیستان و بلوچستان که تابش آفتاب مستقیم بوده و به تناسب دمای هوا بالاتر است هدف از ایجاد سقف کاهش هدر رفت رطوبت از بستر که ناشی از تابش آفتاب آن مناطق می باشد است ولی در منطقه ای مثل گیلان که بارش زیاد باران مهمترین ویژگی این منطقه است هدف از ایجاد سقف می تواند در امان ماندن کرم ها از بارش مستقیم باران باشد
ج) حصارکشی
هدف از حصار کشی ، در امان ماندن محوطه تولیدی شما از گزند موجوداتی همچون موش ، گراز ، جوجه تیغی ، بزمجه و … می باشد . ارتفاع این حصار بسته به قالب حیواناتی منطقه می تواند از 30 سانتی متر تا 1 متر باشد
سودمندی های EM برای تولید ورمی کمپوست
اصطلاح EM بر گرفته از دوکلمه Effective Micro-Organisms و به معنی میکروارگانیسم های تاثیر گذار است.در واقع EM ترکیبی از باکتریهای سودمند است که بطور آزادانه در طبیعت وجود دارند .این مخلوط استحکام طبیعی خاک ،گیاهان،آب ،انسان وحیوانات را افزایش می دهد. EM بطور چشمگیری کیفیت و باروری خاک را بهبود میبخشد وهمین امر رشد وکیفیت محصولات را افزایش می دهد.
سودمندی های ™EM در کمپوست
· زدودن کامل بوهای ناشی از کمپوست
· تسریع در کمپوست شدن و کاهش مدت کمپوست
ضایعات کمتر
· کاهش هزینه
تجزیه و کمپوست مواد خام (چربی، روغن و غیرو)
رشد سریع کرمها
باروری و تولید مثل بیشتر کرم ها
ساختن فضای مناسب برای رشد و تکثیر کرم ها
از بین بردن حشرات موزی از قبیل مگس و …
تنوع و افزایش جمعیت میکروارگانیسم ها
بالانس میکروارگانیسمی موجود در کمپوست
سرکوب پاتوژن ها
مطلب علمی و تخصصی:
موارد استفاده از این فرآورده متعدد وشامل موارد زیر میباشد
1.در صنعت کشاورزی باعث بهبود ساختمان خاک، افزایش بهره وری و سرکوب عوامل بیماری زا و علف های هرزو باعث بازسازی زمینهای آلوده و تخریب شده وکاهش وابستگی به حشره کش ها و سموم شیمیایی و عوامل بارور کننده میگردد.
2.برای حل مشکلات زیست محیطی مثل آلودگی آب و خاک و هوا.
3 در شیلات، آکواریوم ها و استخرهای شنا
4.در بهداشت بدن فردی و برای پیشگیری و درمان مشکلات بهداشتی .
EM شامل 80 نوع مختلف از میکروارگانیزمهای موثر و سرکوبگر بیماری میباشد.هر یک از این میکرو ارگانیسم ها دارای یک وظیفه خاص است. علاوه بر این، این میکرو ارگانیسم ها باعث افزایش عملکرد یکدیگرمیگردند واین یعنی همکاری .
این میکرو ارگانیسم ها به طور طبیعی ایجاد میشوند و امکان تغییر یا دستکاری در آنها وجود ندارد و به روشهای خاصی کشت میشوند. برخی از آنها برای تولید مواد فعال مانند ویتامین ها، هورمون ها، آنزیم ها، آنتی اکسیدان ها و آنتی بیوتیک ها شناخته شده اند ومی توانند به طور مستقیم، یا غیر مستقیم باعث افزایش رشد و حفاظت گیاه گردند.
مشخصات ظاهری :
· ویژه کمپوست
· مایعی ترش شیرین
· به رنگ قهوه ای
· با pH زیر 4
· فرآوری شده از تخمیر ™EM• 1 ملاس نیشکر و آب
· ™EM For Compost همان ™EM• 1 فعال شده است
· تاریخ انقضاء 6 ماه پس از تاریخ تولید آن است
· بطری یکبار باز شده آن می بایست در طی 6 هفته مصرف شود پس از آن زمان، فعالیت آن کاهش می یابد
روش کـار
از قبل از مرحله کرم ریزی بایستی از EM استفاده شود تا کود گاوی کاملا فرآوری شود و آماده کرم ریزی گردد.
روش استفاده قبل از کرم ریزی:
پس از شستشوی کامل کود و گذشت 1 روز از آن بایستی EM به نسبت 1 به 10 با آب مخلوط شده و به کود داده می شود به طوری که آب و ای ام به تمام قسمت های کود برسد.سپس روی کود را با پلاستیکی به مدت 1 الی 2 هفته می پوشانیم.سپس کود برای کرم ریزی آماده است.
روش استفاده بعد از کرم ریزی:
پس از کرم ریزی داخل بستر ها بهتر است در هر بار آب دادن از محلول ای ام به نسبت 1 به 10 استفاده شود.این کار به سلامت کرم ها و تولید سریع تر کمپوست کمک می کند.اما می توان ای ام کمتری نیز استفاده کرد به طور مثال پس از 2 بار آب دادن معمولی می توان بار سوم از ای ام استفاده کرد. ولی پیشنهاد ما آب دادن همیشگی به نسبت 1 به 20 می باشد که هم اقتصادی ست و هم مناسب برای کرم و کود.
روش استفاده به هنگام کمپوست شدن:
پس از پایان فرآیند کمپوست و در مرحله ای که ورمی کمپوست به مرحله بلوغ رسیده است نیز می توان از EM به نسبت 1 لیتر در هر تن جهت افزایش تراکم ریزجانداران و افزایش کیفیت آن استفاده کرد
در کمپوستی که به مرحله بلوغ رسیده است نیز میتوان از ™EM به نسبت 1 لیتر در هر تن مواد آلی جهت افزایش تراکم ریزجانداران و افزایش کیفیت آن استفاده کرد حتی کاربرد کم ای ام(EM ) به نسبت نیم لیتر در 1 تن مواد آلی نیز بوهای ناخوشایند را کاهش می دهد ولی موضوعی که بسیار چشمگیر است اینست که ™EM به روشنی سرعت تجزیه را افزایش می دهد بطوریکه کمپوستِ زباله های زیستی با این روش کمپوست سازی تنها 6 تا 8 هفته طول می کشد.
تسریع تبدیل مواد آلی به Humus
ورمی کمپوست فرایندی است که توسط کرم ها و میکروارگانیسم ها انجام می پذیرد،
ماده فرآوری شده، مجموعه ای از فضولات کرم به همراه مواد آلی ترشح و تجزیه شده توسط میکروارگانیسم هاست که علاوه بر مدیریت زباله ها و حفظ محیط زیست، در بخش مدیریت خاک؛ افزایش حاصلخیزی و بهبود ساختار فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک را به همراه دارد.
میکروارگانیسم های سودمند درون ™EM با کمک فرآیند تخمیر، دارای توانایی منحصر بفردی در تسریع تجزیه مواد آلی و مهیا سازی خوراک سالم و آماده مورد نیاز کرم ها هستند
منبع: http://parsvermi.com